Paintball történelem - ALBA Paintball

Paintball történelem

A kezdetek

Mint minden más hasonló stílusú játék és őrültség gyökere, ez is amerikai honban keresendő!

A játék kitalálója egy bizonyos Bob Gurnsey nevéhez fűződik. A legenda szerint Bob gyermekkorában hatalmas népszerűségnek örvendő dugópuskás kalandjait örökítette meg és tette a mai napig is rengeteg ember „közkedvelt” sportjává. Ezt mondhatjuk a paintball régi ősének, melyet még olajfestékes golyókkal oldottak meg. Bob baráti köreiben olyannyira elterjedt ez a fajta szórakozás, hogy kicsivel több, mint 1 év eltelte után, már saját cégének keretein belül rendezte meg az adrenalin-őrületet, melyet az 1981-es évek regisztráltak.

Európai szinten hatalmas népszerűségnek örvendő játék tovább szélesíti a megszállottak amúgy sem kicsi körét. A kreatív ősök a haszonállatok megjelölését festékanyaggal valósították meg, amiből pattant ki az ötlet, amelyet ma már paintball néven ismerünk. Ahogy azt mindenki tudja, a mai világ fejlődési sebessége szinte követhetetlenné vált, hasonló tempóval sikerült megalkotni eme hobbihoz szükséges technikai eszközöket is. Mindez nagyságrendileg a 1990-es évek elejére tehető.

Paintball, mint sport

Az első markerek (fegyverek) napvilágra kerülésével egyidejűleg az elengedhetetlen védőfelszerelések megalkotása is elsőrendű cél volt. Elsőrendű, hiszen a védőmaszk nélkülözése TILOS, ennek betartatására különös figyelmet szentelnek a játék szervezői is!

A kezdetek kezdetén a játék azon formája valósult meg, amit nyugodtan nevezhetünk harci-játéknak is. Csúszó-mászó figurák vadásztak egymásra valamire való játékszabályok betartása, betartatása nélkül. Nem kellett sokat várni, míg a fejlődés egy komolyabb szintje a megszállottak körét máris érintette. Elsőként a sportot űzők és a sportot űzni vágyók számára kialakított pályák várták az érdeklődőket, ahol játékmesterek ügyeltek a szabályok betartására, melyet a mai napig egy szóval is jellemezhetünk: A BECSÜLET!

Kisebb csapatok egymás elleni összecsapása az ami a gyakorlatot meghódította, de nem ritkán szerveznek úgynevezett Scenariókat, vagyis egy egész napot átölelő, rekord létszámú harcokat.

  • Kis érdekesség: az első ilyen Amerikában 2250 fővel zajlott!
  • Az első magyar Scenarió, melyet 2000. augusztus 5-án jegyeztek be, 112 fővel bírt.

Természetesen megalakult Magyarország első hivatalos paintball klubja is, a Magyar Paintball Egyesület, 1996-ban. Azóta is működik, és egyre több vállalkozás, klub és egyesület alakul. Ma már mintegy 30-40 paintball pálya működik szerte az országban.

ALBA Paintball Team

Az ALBA Paintball Team kis lelkes csapata 2007-ben alakult meg, és pettendi telephellyel tovább népszerűsíti a játék szépségeit, és várja a szórakozásra vágyók jelentkezését. A 4 hektár, mely számtalan búvóhelyet rejt magában, közelharcra alkalmas épületében második világháborús színhelyet szimulál, a bozótos, ahol a jól megkuporodó játékost szinte lehetetlen észrevenni, továbbá a már megszokott gumifalakon keresztül az istálló jelleget magában hordozó hosszú, elnyújtott szalmabálákkal telitűzdelt harctér kiérdemelte, hogy az önfeledt kikapcsolódást és élményt hordozó kitűzőt mindenki mellére kitűzhesse.

Kövess minket

Partnereink